Návrat na hlavní stranu FRANCAISPOLSKIDEUTSCHENGLISHČESKY
  Království perníku

Moravskoslezský kraj [ Kraj (region NUTS 3) ]

Moravskoslezský kraj se nachází na severovýchodním území České republiky. Celková rozloha kraje činí 5 555 km2, což představuje cca 7% území České republiky. Na severu a východě sousedí s Polskem, na jihovýchodě se Slovenskou republikou.

Z hlediska krajového uspořádání území Moravy a Slezska sousedí se Zlínským a Olomouckým krajem v rámci celorepublikového uspořádání, s polským Slezským a Opolským vojvodstvím a se slovenským Žilinským krajem.

Území kraje je správně rozděleno do šesti okresů. Správním, hospodáským a kulturmím centrem Moravskoslezského kraje je město Ostrava.

Území je geograficky sevřeno na západě masivem Hrubého Jeseníku, na východě toto území ohraničují Moravskoslezské Beskydy. Reliéf kraje je poměrně členitý, nejvyšším místem je Praděd s výškou 1492 m n.m., nejnižším bodem je výtok řeky Odry na hranici s Polskem ve výšce 195 m n.m. Osou území je řeka Odra. Polovina území je tvořena zemědělskou půdou, třetinu území tvoří lesy.

Podnebí lze charakterizovat jako klima severního mírného pásu s převládajícími jihozápadními větry. Roční průměrná teplota se v závislosti na nadmořské výšce pohybuje do 9 oC, roční srážkový úhrn činí 650 mm až 1500 mm.

Struktura ekonomiky Moravskoslezského kraje je dána historickým vývojem a dominuje v ní průmysl. Kraj zůstává, i přes nepříznivý ekonomický vývoj v posledních letech a probíhající proces restrukturalizace klíčových průmyslových podniků, jedním z hospodářsky nejvýznamnějších regionů v České republice.
ZAHRNUJE ÚZEMÍ:

Z KALENDÁŘE AKCÍ NA ÚZEMÍ KRAJE

Akce, jež končí za více než 2 dny:

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Kraj (region NUTS 3)
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 27.09.2021 v 20:52 hodin
















Copyright 1998-24 © infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule